vanaf € 40,00 gratis standaard verzending tot maximaal 25 kg

frambozencurd

Frambozen curd, een variatie op ons eerdere recept van lemon curd. Om de curd toch fris van smaak te houden gebruiken  we het sap en zest van 1 citroen.

Ingrediënten:

 • 125 gram boter
 • 225 gram suiker
 • 3 eieren (we gebruiken zelf altijd biologische)
 • de geraspte schil en het sap van 1 biologische citroen
 • 80-90 gram frambozensap
 • 1 theelepel aardappelzetmeel of maïzena.

 

Werkwijze:

Zet ongeveer 150 gram  (1 bakje) frambozen met een beetje water er onder op een zacht vuur. Laat het aan de kook komen en 2 tot 3 minuten doorkoken. Hierna met een garde de frambozen "kapot" roeren. Af laten koelen en daarna door een fijne zeef gieten.

Je gebruikt 90 gram in de curd. De restanten kun je invriezen.

 1. Laat de boter au bain-marie smelten. 
 2. Voeg daarna de suiker toe en roer het tot een egaal mengsel. 
 3. Klop met een garde de eieren goed los en voeg ze beetje bij beetje bij het boter-suikermengsel. Steeds goed blijven roeren met de garde, het eimengsel wil gaan stollen aan de zijkant van de pan als je niet genoeg roert! Het is handig als je hulp hebt om het ei bij te schenken. Blijf roeren tot er een luchtig en romig geheel ontstaat, laat het vooral niet te heet worden. 
 4. Doe de geraspte citroenschil en het citroensap erbij, blijf steeds roeren. Zie voor foto's van de bereiding ook lemon curd. 
 5. Houdt het mengsel onder voortdurend roeren warm tot het dik en glazig begint te worden, doe dan het frambozensap er bij. 
 6. Maak een papje van 1 theelepel aardappelzetmeel of maïzena en wat water. Goed doorroeren zodat er geen klontjes meer in zitten. Voeg dit vervolgens toe aan het mengsel, weer goed doorroeren. Door het extra frambozensap wordt de curd iets te dun, wanneer je door blijft koken om het in te dikken verdwijnt veel van de smaak. Het zetmeel helpt dan om de curd wat te binden. 
 7. Giet de jam in de potten en sluit ze af. Bewaren in de koelkast, na openen beperkt houdbaar.  

Tip: Wanneer je kleine potjes gebruikt kun je heel mooi caisses gebruiken over de deksels.

frambozencurd